Välkommen till TBHK!

Vi har friträning på onsdagar. Skotträning sker vid efterfrågan, cirka 18.00 och 19.00.

OBS! Skott kan förekomma även dagtid.

Välkommen upp för att träna, umgås, fika och prata mycket hund!

(Köket är numer bara öppet om någon är där)

På gång:


o  25/2 Årsmöte 2020

o  16/2 Kurser

o  

o   

o   Kurser

Vårens kurser finns under fliken Utbildning!


Eventuella förfrågningar kring kurserna och utbudet kan mejlas till: utbildning@tbhk.se


Läs mer under Kurser.

Vilde, en 6-veckors australian shepherdvalp.                                       Foto: Agnetha Andersson

Köpa hund


Ett liv med en hund man trivs med är helt underbart! Det är inte för inte som allt fler vårdinrättningar rekommenderar umgänge med hund, eftersom det ger så mycket tillbaka i form av såväl mental som fysisk hälsa. Men att blir med hund är ett stort åtagande, såväl för livssituationen som för ekonomin. Därför är det så viktigt att tänka efter före och slippa bli efterklok.


Alla valpar är söta! Det är lätt att falla "i fällan" och låta hjärtat styra. Och visst ska hjärtat finnas med, men också hjärnan.Kostnad


Priset på valpar varierar stort, beroende på ras och popularitet bland annat. Det kan också finnas ett stort prisspann inom en ras – en "poppis" uppfödare med högt meriterade hundar kan ofta få mer betalt än den som har sin första kull. Med betoning på "kan"; prissättningen på valpar följer inga andra lagar än de marknadsekonomiska och det finns inga regler kring vad en valp "ska" kosta och inte.


Utöver den stora kostnad ett valpköp innebär – oftast 10 000 och allt däröver för en renrasig hund – tillkommer kostnader för mat och prylar, vaccinationer, veterinär med mera. Så det gäller att ha sett över ekonomin ordentligt. Detsamma gäller omsorgen om hunden. Enligt lag ska hundar rastas var fjärde timma dagtid, så ett heltidsarbete utan möjlighet till rastning av hund är inte att tänka på. Ett alternativ är hundgård, där hunden får vistas högst åtta timmar utan att du behöver ta den på promenad.

Hunddagis och hundrastare blir allt fler, men där är ändå ofta kö och inte är det gratis heller. Det ska också vara så att din hund och den som passar den ska trivas med varandra.Syfte och hälsa


Men pengar är inte allt. Det viktigaste är att du och din hund är rätt för varandra.


Det är lätt att stirra sig blind på bilder eller hundar man möter på gatan eller hos bekanta. Kanske åker man på en tävling eller utställning och ser en individ man faller för. Men betyder det att det är rätt hund för dig? Och är du verkligen rätt för hunden?

Alla raser är framavlade för specifika ändamål. Det kan handla om jakt, vakt, vallning, spår, drag eller sällskap och allt däremellan. Fråga dig själv: Varför vill jag skaffa hund? Vad vill jag och vad har jag för möjligheter? Vad kan jag erbjuda för liv åt en hund?

Mycket går att träna med de flesta hundar, men att välja en ras – eller en hund med blandning av en sådan – med hög jaktlust och sedan bli besviken på att den drar på vilt i skogen tyder inte på så mycket eftertanke. Lika fel är det att välja en rent sällskapsavlad hund och sedan undra varför den inte klarar hårt arbete under press.


När du väl har bestämt dig för vilken ras som passar dig gäller det att välja individ. Spektrat kan vara brett inom en ras; i de arbetande raserna talar man ofta om olika linjer. Arbetande-, bruks-, vall- eller showlinjer är vanliga benämningar. Inom jaktraser talar man ibland om "dual purpose", alltså att hunden är både jakt- och sällskapsavlad t ex. Fundera över vilken linje som passar dig och leta sedan uppfödare och avelshundar utifrån det. De flesta rasklubbar med arbetande hundar har uppfödarlistor, där vissa kriterier måste uppfyllas för att stå med på hemsidan/listan. Det är en god början att leta där.


Via Svenska Kennelklubbens (SKK) Hunddata kan du kolla upp avelsdjuren lite bättre. Här finns alla officiella uppgifter från veterinär, tävlingar och tester listade. Glöm inte att kolla även eventuella tidigare kullar, avelshundarnas kullsyskon och deras eventuella avkommor, far- och morföräldrar etc. Det är ett digert arbete, men kan bespara både dig och hunden mycket problem.


Läs mer


SKK har tagit fram en utmärkt sajt för den som går i hundköpartankar, Köpa hund.se. Där finns goda råd, både för den som funderar på att bli med hund och den som just blivit det.

Även lokalavdelningen av SKK, Norra Älvsborgs Kennelklubb (NÄKK) har en bra sida med mycket god information. Där finns också (under fliken "Äga hund") bra tips och råd och också en förteckning över lokala uppfödare.


Lycka till med ditt kloka hundköp och hoppas att ni får många underbara år med varandra, du och din fyrfotade bästa vän!

Våra huvudsponsorer:

Våra kurser genomförs

i samarbete med:

Kontakt:

Trollhättans Brukshundklubb

Ängens Gård

461 91 Trollhättan

styrelsen (at) tbhk.se

Har du synpunkter på hemsidan, mejla: webmaster (at) tbhk.se